Buat Radio Online Dengan Winamp

Sebelum nie aku bertanya pendapat pada member-member aku berkenaan radio online yang aku buat. Sebenarnya itu sekadar percubaan sahaja harap korang tak marah. Idea nie tercetus bila aku dengar Oh Media FM....so aku pun cuba cari macam mana nak buat radio online macam diaorang punya dan setelah lama aku mencari akhirnya ketemu jua....
Aku akan ajar korang step by step...OK???

1) Korang kena ada Winamp. Kalu takder sila download di sini

2) Download shoutcast

3) Lepas korang dah install shoutcast, korang bukak winamp dan play lagu


4) klik ctrl+p. Korang klik kat DSP effect macam kat bawah nie


5) Klik yang dekat atas sekali dan korang akan nampak SHOUTcast source. korang perlu ada server untuk radio korang. Klik dan sign up kat sini. setelah korang selesai sign up, korang akan dapat nombor address dan port. Isi semua kat dalam bnie dan masukkan password korang (pastikan password sama dengan yang korang guna untuk server tuh)




6) bila dah siap isi...klik pada encoder. Pastikan korang pakai MP3 encoder


7) klik connect dan korang telah ke udara sekarang...:)

8) Bila korang nak ber DJ..pastikan korang klik pada input dan klik pada input device. pilih soundcard input. Bila korang nak bercakap sila tekan lock begitu juga kalau korang nak berhenti cakap.


Kalau korang tak paham, sila komen kat sini...mungkin aku boleh tolong....berkenaan dengan royalti untuk mainkan lagu....aku tak tau....sila tanya pada orang yang lebih arif...:)

42 comments:

  1. dekat shoutcast tu nak download apa..? tq

    ReplyDelete
  2. nasib baik Mat bagitau...saya dah edit link dier....nie link yg btul..

    http://www.shoutcast.com/broadcast-tools

    slmt mencuba...:D

    ReplyDelete
  3. mcm mne nk daftar,,tade pun address and port,,

    ReplyDelete
  4. shukry92...cb tgok step no.5..saya dh bg link untuk ke website tbabit..klik dekat perkataan "sini". Nak senang lagi klik kat sini http://www.listen2myradio.com/

    ReplyDelete
  5. cik syarifah bley ikut step yang sy bgtau..daftar di http://www.listen2myradio.com/. ikut jer step by step...OK :D

    ReplyDelete
  6. step no5 aku dah buat masalahnya skrg xde pon address and port...nk sign in pon x boleh...cam ner ni

    ReplyDelete
  7. Abey . cuba sign in sekali lagi. aku dh sign in tanpa ada masalah. Nanti lepas sign in dia akan suruh isi password, text, radio url. lepas tuh baru dia akan bagi IP dan port. Kalau ada masa nanti saya akan buat post baru mengenai cara nak daftar benda nih..:D

    ReplyDelete
  8. woi,ikot kan ati aku semua x pham...mcm mnew nk download...yg mnew 1 nk pilih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakakkakakakkkkkkaa ang ni lawak :D

      Delete
  9. cik anonymous....kan dh bg link tuh...pilih yg mn sesuai lpas tuh download..mudahkan..XD

    ReplyDelete
  10. wcome. Jgn lupa bg link yer..mana tau nak dgar nanti...hahaha

    ReplyDelete
  11. kat shoutcas tu bnyak benda yg bleh d donlod..nak ambik yg mana 1

    ReplyDelete
  12. Cik Anon...download SHOUTcast DNAS jer...yang len tuh ketepikan...

    ReplyDelete
  13. menarik sangat....
    tapi satu je yg kurang ni...
    lagu2 untuk radio...
    hehehe
    boleh share lagu u tak CARI2SOFTWARE.COM
    email lohanfm@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. nak share lagu....?? lagu jiwang boleh...XD

    ReplyDelete
  15. Wah...tahniah!! Boleh bagi link...hehehe

    ReplyDelete
  16. maafkan saye, winamp tu ape guneye dan nak rekod dan nak masuk kan lagu kat dalam cam ner????

    ReplyDelete
  17. dia ada banyak cara untuk buat radio online dan cara yang paling mudah adalah dengan menggunakan winamp.benda nih x payah rekod sebab dia live streaming...

    ReplyDelete
  18. macamna nak letak player dalam page fb??? tolong bagitauuuu

    ReplyDelete
  19. tak tahu ar sbb x pnah tahu atau try...nanti saya cuba buat posting baru jika ada masa lapang..XD

    ReplyDelete
  20. sgt2 menarik ni sy nak buat j7ugak la..boleh buat siaran swasta punyer heheeheh

    ReplyDelete
  21. nak buat buleh tp setahu aku benda nih kena ada lesen kalau nak mainkan lagu2 nih...cuba try google...nanti kalau dah siap bgtau ok...XD

    ReplyDelete
  22. sape owner nie ?? jom kita buat nak x radio online kita ?
    maksud , kita sama2 dj .... utk suka2 .. nak x ?

    ReplyDelete
  23. <<<< owner...(>..<)zZZ. Pnah buat sblum nih tapi bukan senang nak manage. ap kata klu cik yaya buat ngan member2 jer....nanti bg sy link ok...hehe

    ReplyDelete
  24. tak leh .. sbb xlpas ... xjmpe yg nk msuk password tu .. dah dapat ip , tp next step xleh ..cmner ??? mtk email laa snang ea .. mariahibrahim932@gmail.com

    ReplyDelete
  25. xkanlah sbb sblum nih sy buat ok jer...cb cik Yaya try balik sbb sy dh byk kali buat benda nih...nmpak mcm important sgt jer smpai nk mtak email...Send jer kat ruangan msg FB cari2software. InsyaAllah sy akan cuba bantu..(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  26. salam bro...nak tanyer nie stream free kan~!? stable tak~!? berapa lama kiter boleh main playlist kiter ek guna winamp~!? 3 jam~!? 8 jam~!? 12 jam~!?

    dan tau tak camner nak tau berapa total listeners atau current listeners yang tengah dengar radio kiter~!?

    ReplyDelete
  27. salam en. Illusionate. Setahu aku ar...Yg aku bg nih stream yg free...stabil tuh mmg stabil tp standard benda free ar...hehehe. Klu nk yg berapa lama tuh ikut suke korang ar....pastikan PC korang mampu. Dulu aku try pki netbook jer tuh yg aku test kejap jer. Klu total listener setahu aku mmg klu stream yg free nih diaorang hadkan jumlah listener dia. Klu nk lebih kn bayar. Cb check blik kat website tuh. Aku pn dh lupe...hehehe

    ReplyDelete
  28. dah register ke belum.....selalunya lpas register dia akan terus bagi port...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  29. Orang boleh dengar kat mana eh??? Macam mana nak letak kat Blog ??? Jawab la ..

    ReplyDelete
  30. Ms daftar nanti cik anon akan diberi satu link untuk page radio online cik anon. Tp cik anon bley ltakkan pd blog sdiri dengan ikut tutorial saya pada post cara ltak radio online dalam blog....(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  31. saya dah register tapi masih xdapat port :(

    ReplyDelete
  32. saya ada msalah dgn Shoutcast lha

    ReplyDelete
  33. sya dah dpat ... link http://elnizan.listen2myradio.com/

    ReplyDelete
  34. dah ade ip dan password tpio masih x boleh connect kenapa ya?

    ReplyDelete
  35. cik noie dh ikut btol2 ke step yg sy bgtuh....cb check blik mybe ad yg tsalah buat...

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum...

    step 2 tu bila tekan mcm-mcm keluarkan?? so ape yg perlu saya clik??

    ReplyDelete
  37. Waalaikumussalam...download shoutcast untuk windows sama ada 32 o 64 bit...

    ReplyDelete