Samsung Corby 2 Versi Android??

        Oleh sebab ada orang complaint pasal bahasa aku agak kasar jadi aku ubah balik cara penulisan aku. Aku tak garang pun...saje tunjuk tegas sebab selalunya ramai pembaca salah faham bila berkaitan dengan benda nih...hehehe. Untuk pengetahuan korang yang Samsung Corby nih tak boleh support Android. Tapi kita boleh ubah sikit bagi nampak macam Android....di bawah ni adalah print screen untuk phone aku....



Benda nih senang jer nak buat sebenarnya, meh sini aku ajar....

1) Android Mod

Pergi ke http://www.corbylove.net/2012/08/corby-2-ui-android-mod-by-ginoong.html#.ULIpMuRQHmY  dan follow tutorial yang diberikan.  Pastikan korang keluarkan kad memori dan kad sim sebagai langkah berjaga-jaga. Sebarang kerosakan bukan tanggungjawab aku dan website tuh yer. 

2) Download Theme Android 
http://www.corby2downloads.com/2012/06/samsung-corby-2-theme-black-android-by.html

3) Download Widget

a) Google Search
 http://www.corby2downloads.com/2011/11/samsung-corby-2-widget-android-google.html  

b) Shortcut Widget 
http://www.corby2downloads.com/2011/11/samsung-corby-2-widget-android.html


        Terdapat juga Mod Android lain tapi setakat yang aku jumpa cuma nih jer yang aku rasa best dan berfungsi tanpa sebarang masalah. Kalau korang tak faham jangan segan jangan silu...terus tanya kat aku yer.....jangan bila dah rosak baru tanya....memang aku tak layan...(>..<)zZZ

89 comments:

  1. h@h@ ... indah sungguh bahasa~
    garang kemain na~~ btw, sy da bt.. jadi ja.. xde kerosakan pape~~ tp download dkt link lain..

    ReplyDelete
  2. Nie bukan tunjuk garang. Nie tegas namanyer..hehehe. Dah buat jugak...share2lah sikit yer..(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  3. betul ar...xkan memain lak...ingat ini untuk buat samsung corby NAMPAK MACAM ANDROID...BUKAN ANDROID...perlu faham tuh.(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  4. anahhh!!!bkn android betol ponn!!!!sebenar ny ne mod besa je...x blh msk whatsapp messengers lah!!!

    ReplyDelete
  5. hadoyai cik Sabilah...terang-terang saya dh tulis yang Samsung Corby nih x bley support android tapi kita bley tkar dia jd macam android.macam jer bukan betul-betul...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  6. korang ? nak tanye sikit boley tak ? korang tahu tak nak cari tulisan font corby2 ? siape yg tahu , please im saye keyh . tolong ajar kan saye . bagi link pown jadi lha . thanks you .

    ReplyDelete
  7. cuba try google "corby2download". Website tuh ad ajar ttg cara ltak font dlm samsung corby....
    (>..<)zZZr

    ReplyDelete
  8. cam ne nk download samsung kies

    ReplyDelete
  9. Pergi kat laman web samsung jer mesti ad....
    (>..<)zZZ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa link laman web Samsung nye ?

      Delete
    2. http://www.samsung.com/my/consumer/mobile-devices/smartphone/

      Delete
  10. mna nk cari file rc1,ffs,csc,etc tu...x jmpa pun...

    ReplyDelete
  11. yang lain tuh xperlu.....sbab benda nih cuma tkar skrin corby jer. Yang lain tuh masih sama..(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  12. Kenapa widget tu tak boleh buka...bila nak buka ada tulis fail tidak disokong

    ReplyDelete
  13. dh extract k blom file widget 2. Klu blom extract dlu nant br bley. (>..<)zZZ

    ReplyDelete
  14. mcm mna nk extract tu..

    ReplyDelete
  15. mcm mne nak download ni link yg mane satu kene start dulu

    ReplyDelete
  16. nak attract bley gn pki winzip....byk lgi software yg bley extract file. Ikut no 1 dulu.....yang len tuh cm utk download widget jer...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  17. Boleh bukak facebook dgn twitter tak bila pakai mod nie ?

    ReplyDelete
  18. bley jer....sekarang kan byk aplikasi utk samsung corby, guna internet pun bley gak. mod nih cm tkar bhgian screen jer bg nmpak mcm android..(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  19. hahaha tkar theme ,rc1,rc2 ngan csc......aquw da mendap tkar bende urh... ><

    ReplyDelete
  20. ap yg mendap...aku lg x phm....hahaha (>..<)zZZ

    ReplyDelete
  21. ade x mod lain selain ni??

    ReplyDelete
  22. mod android yg len ad tpi bila aku test yg nih jer yg nmpk function bbanding lain.

    ReplyDelete
  23. multiloader tu ap ...nk dpt kt mane

    ReplyDelete
  24. Aku nk cerita pun x reti sebenarnya...hahaha. Benda tuh boleh dapat kat link yg aku bg tuh.....
    (>..<)zZZ

    ReplyDelete
  25. Link yg sy bgtuh dah siap ajar cr utk download mode...follow jer tutorial yg dia bg. x bley bru tya sy yer....(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  26. bro! , cmne nk jdikan download mood? tkan perlahankan volume+Tkan simbol Call+Tkan switch mne 1 tu?

    ReplyDelete
  27. off hp dlu....tkan volume down+ call button+on off button. tekan secara serentak baru dpt download mode...(ada gmbr arrow dgn hp kluar nant kat skrin.(>..<)zZZ

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello! macam mne nak off download mode pulak?

      Delete
  28. Bro. . . bgi link lain bleh x untk download multiloader ngan samsung kies

    ReplyDelete
  29. bro, ade software jdikan fone android x? tu cme android mod . Tq.

    ReplyDelete
  30. en. alif cb check link nih... http://mediafire.com/?7a7ap6efc1b7eaw.

    ReplyDelete
  31. Mcm sy bgtau En. Nabil yg samsung corby nih x support android...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  32. Samsung corby bleh ad google map x bro?

    ReplyDelete
  33. Stau aku ada tapi perlukan sambungan intrnet kalau nk guna....

    ReplyDelete
  34. apesal tak keluar nombor port even dh tekan port search? n,box full download tu nk kena tanda tk? please...................

    ReplyDelete
  35. Cik anon kn follow sumer tutorial tuh dlm link yg sy bg tuh btol2...bru jd...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  36. Mmg x jmp la port 2..dia suh click modem. .pekataan modem pun x kuar. .maw tkn apa?ka maw upgrade dlu smsung ni?

    ReplyDelete
  37. kenapa tak jadi eh ? Saya klik search port pun dia tak keluar . Saya dah tukar jadi download mode dah .

    ReplyDelete
  38. Alamak cik anon...sy x leh nk tlg bt ms skunk sbb tgh final exam...Insha Allah ada ms nant sy check blik yer....(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  39. salam. macamna nak ambik screen capture tu eh?

    ReplyDelete
  40. sonang jer cik azz...tkan button tgh n on/off button...setel..(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  41. bhse abg cool laa..hahah..like blog nie.. na tnye nie.. law na downlod game2 cmne ea???.. na downlod x boley,,even gmbar pown xley..gimana nya???tolong

    ReplyDelete
  42. Skrang nih byk website yg tawarkan game percuma cthnyer mcm mobile9 n umnet. Klu rajin search google " free game for corby". Psl x leh download gmbar tuh x pasti ar sbb x pnah ad prob tuh....(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  43. boley jadi firmware corrupt, etc mase main video fullscreen sblum video load, nampak artifacts (garis colourful)

    ReplyDelete
  44. cmner hp sye jady hidup.mati,hidup,mati ny
    lpaz sye buat mod ny

    ReplyDelete
  45. Hello, just nak tanya.. Samsung Corby 2 sememangnya tak boleh nak install Whatsapp (dan segala aplikasi seangkatan dengannya) sedab dia bukan Android, kan? Tapi saya ada dengar dari kawan saya yg dia punya kawan (brapa byk kawan daa) boleh install Whatsapp kat Corby 2 tapi dia bawa kedai dan bayar... So, just nak tanya betul ke boleh buat mcm tu...?

    ReplyDelete
  46. En.Grol cb buat sekali lg sbb sy buat sblom nih ok jer..Cik orange, bknaan tuh sy x pastilah sbb sy xpnah tau. Ad juga app utk whatsapp versi java tp bila sy test x function. Cb ar test mn tau bley bjaya..(>..<)zZZZ

    ReplyDelete
  47. salam..sye na tnye knpe ea klu sye msok an video .. tpon nie ckp unsupport file..n sye terbcee laa dry blog2 .. corby 2 nie boley msok an file dlm bentuk microsof word .. tpiw npe sye try .. dye ckp unsupport file gak.. perlu kew install software pape kt dlm corby nie tok kite mendownload
    ?

    ReplyDelete
  48. Utk pgtahuan cik anon, corby hanyaboleh support video format 3gp n mp4 sahaja. Klu avi, wmv mmg dia x support. Corby juga support app mcm word, adobe reader. Cb tgok format fail tuh btol2...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  49. ouke larr ... q nak tnyew nie ... knapew x bleh nak install samsung kies and multiloader ....

    ReplyDelete
  50. kalo download... ap yg dpt?? ade ape??

    ReplyDelete
  51. nmpak sket corby tuh mcm android sket...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  52. buat kan boleh tak ? haha , banyak lha tak faham , mana nak start dulu pon tak tawu , banyak yang tak tawu niehh , rase give up pulak , haha

    ReplyDelete
  53. cb cik amiera try step by step..cb slow2 In Sha Allah bley...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  54. tolong ajar ku... please... x phm tambahan lak download failed... camne... please ajar.... tlg send mesej at my emel haziqamin4@gmail.com ..... please.... help me..

    ReplyDelete
  55. mcm mane nak update firmware??

    ReplyDelete
  56. boleh tgok pada post yg sy buat sblom nih http://cari2software.blogspot.com/2012/08/keypad-qwerty-untuk-samsung-corby-2.html... (>..<)zZZ

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah try tpi die kte tidak wujud..help please

      Delete
    2. http://samsungapp.blogspot.com/2012/05/corby-2-100-qwerty-keypad-sea-asia.html#.UD9q8cHib0c

      Delete
  57. mcm mn nk tkaq dy punya tisan...

    ReplyDelete
  58. cuba cik cokia penang try link ni http://www.corby2downloads.com/2011/12/samsung-corby-2-fonts.html...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  59. nak tanye . boleh tak install wechat kat samsung corby II ?

    ReplyDelete
  60. tak boleh ar en. shafiq sbb samsung corby mmg x support whatsapp...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  61. kalau download bnda nie boleh rosakkan fon eh?

    ReplyDelete
  62. Klu salah buat bley jahanam...so bhati-hati lah yer..(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  63. mcm mana nk download Amss
    Apps
    Rsrc1
    Rsrc2
    FFS
    CSC
    SHPAPP ?

    ReplyDelete
  64. En. Steady..download RC1 jer.....yg lain tuh biarkan....

    ReplyDelete
  65. Knapa bila tekan link untuk widget/theme pastu tekan download kuar http://mobiletouchgames.info/?nr=0 ???? ajar cam mna nak download..da buntu

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf ar yer cik anon....website tuh dah xde.....bley try google utk widget lain...(>..<)zZZ

      Delete
    2. ko send file2 yg berkenaan kat e-mail aku bleh..??? ni email aku..= man.alim@ymail.com..ataupon ko tlg suggestkan kat aku..link2 widget yg lain..heheh..

      Delete
    3. http://www.mobilerated.com/samsung-gt-s3650-corby-applications.html

      https://www.facebook.com/pages/Samsung-Corby-2-Widgets/346804728677505

      Delete
  66. brow ajar aq kjap mcm na nk bg mode android 2

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sy dh bg tutorial tuh cik syad...ikut step by step In Sha Allah dapat...(>..<)zZZ

      Delete
  67. mna nak cari BRCM2133 ??

    ReplyDelete
  68. maaf yer...ada link yg dh expired...nant aku akan update blik...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  69. laa. mati mati aku ingatkan bila tukar android ada la google play :3

    ReplyDelete
  70. nak tanya benda takda kaitan sket . Hihi . Corby 2 mmg takda wechat wsapp semua tu eh ?

    ReplyDelete