Netbook 1 Malaysia- Apa Cerita??


                   

                   Beberapa bulan lepas adik aku dapat bantuan Netbook 1Malaysia. Orang nak bagi free amik je ar...bukan senang orang nak bagi free...jenama Lenovo lak tuh. Bak kata pepatah indah khabar dari rupa, tak sampai sebulan lebih netbook adik aku dah barai...boleh kata dah jahanam. Pelik betul aku, macam mana boleh rosak. Sebelum nih pun aku memang dah banyak kali dengar orang cakap yang netbook 1 Malaysia nih cepat rosak tapi aku tak sangka pulak yang adik aku pun terkena.....tension betul aku.





                 
                    Aku tanya adik aku apa yang rosak, dia cakap netbook dia turn off sendiri banyak kali. Aku nih bukannya pakar sangat bab repair komputer nih, kalau cerita pasal software aku bolehlah walaupun aku tak expert sangat....hahaha. Aku call member aku, dia cakap kemungkinan RAM rosak. Aku dah tepuk dahi...macam-macam hal ar....ayah aku dah cuba hantar kedai tapi orang kedai tuh pulangkan balik sebab dia kata barang kat dalam semua dah rosak. Gila betul ar netbook adik aku. Ayah aku saja tanya harga netbook nih kalau tolak...RM 30 jer dapat...kelakar betul aku dengar....hahaha

                     Tapi yang paling best dan pelik bin ajaibnya ialah bukan netbook adik aku sorang jer yang rosak. Member-member dia punya pun rosak juga. Wahhhh....aku rasa netbook yang percuma nih ada tarikh lupt gak ar...cukup bulan dia jahanam. Patut ar bagi free..hehehehe. Ada jugak orang cakap... benda macam tuh pun nak bising, orang dah bagi kira baik lah ar tuh...tak tau bersyukur. Baiklah, aku dah tak nak bising-bising sebab aku taknak dilabelkan sebagai orang yang tka bersyukur. Tapi satu jer kemusykilan aku, adakah semua netbook 1 Malaysia macam nih atau aku jer terperasan lebih....XD

41 comments:

  1. Standard r mase aku praktikal pung rmi hntr netbook 1 malaysia...
    aku tanye ni mesti netbuk dpt kan...
    pki x smpi sebulan punah....

    ReplyDelete
  2. biasa ar tuh...member adik aku pun ckp benda yg sama...tp kan, comel ar nama yg ko ltak nih..hahaha

    ReplyDelete
  3. emm... saya jga salah satu pemerima netbook 1malaysia... tpi netbook sya dpt ok jer... tak de masalah pon ... jenama sya dpat Hp. yg sya thu la... penerima netbook siri 1. dpt ok netbook nya... tpi siri seterusnya... kurang berkualiti... em,,,,

    ReplyDelete
  4. rase2nyer mcm tuh ar....harap benda nih x der ar berulang lagi...klu tak same jer mcm x yah bagi..

    ReplyDelete
  5. Aku pun dapat netbook gak, tak dan sebulan mcm mcm hal terjadi. kalau betul kerajaan nak bagi netbook ni free, biar lah ikhlas. tak payah lah yang cepat rosak. ntah pape jee ah -,-'

    ReplyDelete
  6. mmg btul,netbook 1 mesia tk bgs.nk tw npe..ptame.sbb bnda ne tk de graphic card.tak ssuai sgt utk men game,ntn youtube..dgn maen game yg tbaru,kdua..ram 1gb ja..ak pun tak tau npa 1gb ja.yg ak tw mmg kdekut btul!! Ram standart.pling standrt la..2gb..tu pun kurg..dgn ne.netbook 1 mesia ne.low kualiti!! Tp slama ak tak pnah alami smue tu.and ak tak mta pun.sbb ak agk pakar dlm computer raise.hehe...

    ReplyDelete
  7. ok lah tuh 1 gb jer...dia bg free sbb nak sruh budak2 blajar bukan buat main game pun. Rasanya budak2 nih salah guna pakai tuh yang sebab rosak tuh...hahaha

    ReplyDelete
  8. tak reti guna memang akan rosak

    ReplyDelete
  9. Mungkin jugak..tapi kalau dah banyak sangat rosak pun nampak pelik jugakkan...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  10. aku pakai 24 hour x tutup.. x rosak pon .. casing bawah aku bukak sbb selalu kalau x bukak kipas dia panas cm kt neraka --'.. aku layan gta dota surfing relak je :P

    ReplyDelete
  11. wah hebat gak netbook ko nie yer....tahan betul..adik akunyer dah barai...hahahaha

    ReplyDelete
  12. ok juga netbook 1 malaysia ni kalau jga elok2. netbook aku ok je walaupun jenama great wall..!! gta san andreas pon lepas tapi lepas upgrade 2 ram le :)

    ReplyDelete
  13. x pnah dgr jenama tuh...hehehe. Upgrade ram mmg laju ar....cuba 1 gb mcm aku...mesti hancus...XD

    ReplyDelete
  14. netbook 1m'sia dh x hidup...
    ape prblem agknya?

    ReplyDelete
  15. aku rase macam problem adik aku tapi dia rosak motherboard. Tak tau klu cik anon rosak aper??

    ReplyDelete
  16. jnama creatiiv pun ok gak..yg pnting jga elok2..okay ar harddisk 250 gb boleh smpan movie..hehe

    ReplyDelete
  17. aku x pnah dgar pn jenama tuh. Tp klu cik anon punyer ok Alhamdulillah. Simpan movie mmg ar...hahaha on

    ReplyDelete
  18. syukur tuh syukur arr!!! tapi aq dapat 1 day je dah!! barai!! entah pehhh... tiba2 je lampu screen tak hidup backlight tak hidup!!....baru je nak nak sambung essay tetiba pla screen ni buat hal...mmg nasib aq ke nii???? jahanam ngko netbook...nak tolong bagi free bagi la dgn ikhlas jgn bagi yang touch and go punya haisssshhh stress saya dibuatnya

    ReplyDelete
  19. Rileks En. Djohari..jgn emosi kang aku pn terikut same...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  20. wa install satu computer gadget lam tu, trus jahanam netbook wa.

    ReplyDelete
  21. Rosak...dapat jenama BenQ...made in China...aduh rase x adil bila org lain dpt jenama yg brkualiti mcm samsung,hp,lenovo....antar kdai dkat 2mnggu dah dia ckp susah nk cri brang...damn

    ReplyDelete
  22. cik anon, adik saya yang guna lenovo 1 msia pun dh rosak skunk....hehehe (>..<)zZZ

    ReplyDelete
  23. eh ye ke? aq pun dapat lenovo gak xde rosak pon..bab motherboard tu kalu dia bunyi tit panjang ngan skrin keli-kelip ram silap lerak la tu...buka casing bawah dia pastu letak balik elok-elok aq buat camtu gak ok je....

    ReplyDelete
  24. ko nak jual tak netbook tu aq up sket harga dia rm35 boleh?? ^_^
    dragonblue46@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Byk giler komen ko...hahaha. Mybe ko bnasib baik...netbook 2 pn aku x tau kat mn skunk...hahaha

    ReplyDelete
  26. Apa yg jakunnyer....xpnah lak aku dgr org jakun dgn netbook 1 msia nih....(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  27. saya pon dpt notebook 1 malaysia jenama dorumu ......tapi masih ok.....jenama made in jepun atau china

    ReplyDelete
  28. Dorumu?? x pernah dengar pon...tp mcm aku ckp ar ad netbook yg ok dan ad yang x...(>..<)zZZ

    ReplyDelete
  29. Nk tanya klau laptop i7 lawan netbook ni agaknya mana johan@juara ya? Haha,, laptop 1malaysia benq gua sminggu dh jahanam..

    ReplyDelete
  30. Saya pun dpt, lenovo. Mula2 guna dulu, mmg perfect la! Tip top! Tapi dah masuk 3 taun nih, dy dah buat mcm2 problem. Sabo aje la byk2.. Tpi alhamdulillah, kwn2 saya ckp netbuk saya masih ok klau nak bnding ngan diorang pnya.. Haha.. Ada yg kwn, netbuk dh mcm jdi mcm Ipad, sbb screen tu patah.. Ada yg screen kelam sbb component dlm tu rosak. Mcm2 lagi la.. Lawak gak la bila sembang tntg netbuk 1malaysia nih.. :3

    ReplyDelete
  31. Saya punya netbook pun okay lagi. Jenama benq. Now dah diturunkan kenapa adek lelaki. Tak tahu lah dah jadi apa.. Mungkin semua pokok pangkal pada diri sendiri kowt. Kalau tangan tu tak gatal, tak ranap lah notebook tu. hihi

    ReplyDelete
  32. Saya punya netbook 1 Malaysia ok lagi :)

    ReplyDelete
  33. aku punya okay lagi..aku baru upgrade Window 7 Ultimate..tak de pape pun..siap boleh main RYL2 lagi.. :)

    ReplyDelete
  34. tengok dari cara penjagaan sendiri la tu..
    aku dh 4thun guna ok je pn smpai skrang.. 1 upgrade p windows ultimate 1 lagi guna windows 8 dh.. tapi adik aku punya pulak rosak dh juga sbab telampau main game.. kesimpulannya disini brang tu tak kan rosak kalau tak dikacau -_-

    ReplyDelete
  35. takde grafik boleh ke buat men dota? macam ade yg tak kene je....boleh buat main game ke?

    ReplyDelete
  36. protips Laptop 1 malaysia: Klau citer pasal laptop 1malaysia ni, kalw x silap lebih 88.99%/100% semua nyer bermasalah. Tapi masalah yg slalu terjadi seperti berikut:

    1.) Hard disk= ruang memori standard dri kecil ke besar (120GB) <--> (320GB)
    problem: memori penuh.

    2). Motherboard= ia itu cardboard elektronik yg berwarna hijau didalam komputer anda.
    problem:cepat rosak dan cepat hangus.

    3). Ram= standard ram sebenarnyer paling kecil 2GB tpi untuk lptop 1malaysia hnya 1Gb jerr hanya untuk buat kerja (BUKAN UNTUK MAIN GAME).
    problem: hangusss.

    4) cover= biasa nyer terjatuh atau terduduk secara x sngaje.
    problem:(pecah/retak)

    5) laptop slow down= sesiapa yg prnh mnglmi kes ini ada penyelesaian mudah.
    problem:full memory at local disk c or other local disk.

    6) speaker: biasanyer pasang lagu kuat2 sampai truss no sound.
    problem:( sound pecah/xda sound langsung)

    dan banyak lagi sebanrnyer masalah yg lain. so klau nak tahu problem tentang laptop satu malaysia atau jenama lptop lain add sya di facebook. (Hilmi rocker's).

    haa tdi saya ada ckap kan klau lptop slow ada penyelesaian. ok penyelesaian nyerr cukup mudah. yg hanya anda perlukan adalah hard disk tambahan. atau lebih di kenali (EXTERNAL HARDDISK) untuk mnyimpan fail yg anda perlukan. hard disk recommendentation: up to 167GB or more.

    ReplyDelete